
INTRANAZAL SOĞUK HAVA İLE MİGREN NÖBETLERİNİN TEDAVİSİ
AAN (Amerikan Nöroloji Akademisi) Yıllık Toplantısı’nda sunulan araştırmaya göre, akut migreni olan hastalara dakikada 10 litre dozunda kuru hava transnazal soğutma cihazı ile uygulandığında, 2 saat içinde ağrıdan tamamen kurtulma oranı sahte tedavi (plasebo) alanlara kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulundu.
Cleveland Clinic’te Nöroloji Merkezi'nden Dr. MaryAnn Mays, AAN’in’’Öne Çıkan Bilimsel Sunumlar Basın Toplantısı’’ sırasında. “Birçok hasta yeterli ağrı kesici etki alamamakta, tolere edilemeyen yan etkiler yaşamakta ya da mevcut tedavilere karşı kontrendikasyonları bulunmaktadır. Bu nedenle, akut migren tedavileri için alternatiflere ciddi şekilde ihtiyaç vardır,” dedi “Nöromodülasyon baş ağrısı tedavisinde büyüyen bir alandır ve migren tedavisi için FDA onaylı birçok cihaz bulunmaktadır.”
Mays ve çalışma arkadaşları, evde uygulanabilen, noninvaziv Mi-Helper nöromodülasyon cihazının aura ile birlikte ya da aurasız akut migren tedavisinde güvenliğini, etkinliğini ve tolere edilebilirliğini değerlendirdi.
Mi-Helper, migren patofizyolojisinde yer alan burun pasajlarının arkasındaki bir sinir demeti olan sfenopalatin ganglionunu (SPG) hedefler. Kuru oda sıcaklığındaki havayı kullanarak, Mi-Helper burun boşluğunun lokal olarak soğutulmasını sağlar, bu da SPG'yi sakinleştirir veya inhibe eder, migren ağrısını ve ilaç ihtiyacını hafifletir. Mi-Helper, SPG'nin etkinliğini gösteren ilk noninvaziv nöromodülasyonudur. Bir masaüstü cihaz, tüp seti ve kurutma kartuşundan oluşur. Hava cihaza çekilir, kartuşta kurutulur ve tek kullanımlık bir tüp seti aracılığıyla hastaya verilir.
Bu rastgele seçilmiş, prospektif, çift kör, doz belirleme ve plasebo kontrollü klinik çalışmada, 18 ila 65 yaşları arasında akut migreni olan 172 birey yer aldı. Bunlardan 128’i, migren atağının başlamasından sonraki 1 saat içinde 15 dakika boyunca Mi-Helper veya sahte cihaz ile tek bir migren atağını tedavi etmek üzere rastgele gruplara atandı.Nihai etkinlik analizine 74 birey dahil edildi. Bunlardan 14’ü dakikada 4 litre (4 LPM) Mi-Helper, 18’i 6 LPM Mi-Helper, 17’si 10 LPM Mi-Helper ve 25’i sahte cihaz grubuna atandı.
Çalışmanın birincil sonuç ölçütleri, 2 saat sonra ağrı hafifleme ve ağrıdan tamamen kurtulmaydı. Ek olarak, 24 saate kadar süren ağrı hafifleme ve kurtulma oranları ile tolere edilebilirlik ölçümleri de değerlendirildi. Mays ve arkadaşları, 10 LPM dozunun Mi-Helper’ın “en etkili aktif dozu” olduğunu bildirdi.2 saat sonra ağrıdan tamamen kurtulan hasta oranı, 10 LPM grubunda sahte gruba göre anlamlı derecede yüksekti (%47,1’e karşı %16).
Sadece 2 saatlik ağrı hafiflemeye bakıldığında, 10 LPM grubunda bu oran sahteye göre daha yüksekti (%70,6’ya karşı %56), ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Benzer şekilde, kurtarıcı ilaç kullanmadan sürdürülen ağrıdan kurtulma oranı da 10 LPM grubunda daha yüksekti (%41,2’ye karşı %16), ancak bu bulgu da istatistiksel anlamlılık taşımıyordu. Araştırmacılar ayrıca Mi-Helper’ın iyi tolere edildiğini, tedaviyi bırakan hiçbir katılımcı olmadığını ve ciddi bir yan etkinin kaydedilmediğini belirttiler.
Dr Mays, “ABD’de 37 milyon insanı etkileyen migren, küresel olarak ikinci en yaygın engellilik nedenidir, etkili, güvenli ve ilaçsız tedavilere açıkça ihtiyaç vardır. Mi-Helper, nöromodülasyon alanında yenilikçi bir adımı temsil etmektedir.”
Mays MA, et al. Mi-Helper transnasal cooling for acute migraine treatment: A prospective, double-blind, randomized, sham-controlled, decentralized dosing study. Presented at: American Academy of Neurology Annual Meeting; April 5-9, 2025; San Diego.